skip to Main Content
+36 30 994 7010 telux@telux.hu 8254 Kővágóörs, Kossuth utca 23.

Puffer tárolók

A puffertartály tulajdonképpen egy jól szigetelt melegvíztároló amely a melegvizet termelő berendezések (kazán, napkollektor, hőszivattyú, stb.) által előállított hőenergiát

későbbi felhasználásra eltárolja. A megtermelt és eltárolt hőenergiát fűtésre, melegvizelőállításra bármikor felhasználhatjuk a későbbiekben.

Napkollektorok, hőszivattyúk alkalmazása esetén a puffertartály a rendszer kikerülhetetlen része, mivel a hőenergia megtermelése és felhasználása között hosszú idő is eltelhet, illetve maga az energiaelőállítás folyamata is időt vesz igénybe.

Szilárdtüzelésű kazán (fa, pellet, szén) működése közben a kazán által megtermelt, de felhasználásra nem kerülő (a fűtési körbe nem továbbított) hőenergiát a puffertartály eltárolja (hasonlóan az akkumulátorokhoz áram esetében), ezáltal a tüzelőanyag lefojtás nélkül, megfelelő légfelesleg mellett tud elégni, mivel az épület felfűtését követően a kazánt nem lezárni.

Egy puffertartállyal szerelt fűtési rendszer hatásfoka ennek eredményeképpen lényegesen jobb (praktikusan kevesebb tüzelőanyagra van szükség egy fűtési szezonban). A hatásfok növekedése mellet a tökéletesebb égésnek köszönhetően a füstgáz összetétele is javul, kevesebb szennyezőanyagot juttatva a levegőbe.

Ez az előny különösen az átmeneti időszakokban jelentkezik, amikor is nincs szükség akkora hőenergiára, amekkorát a kazán megtermel, a felesleget a puffertartály eltárolja – a megtermelt hőenergia nem megy veszendőbe.

További előny puffertartály alkalmazása esetén a komfort növekedése, mivel a fűtött épületben hosszabb időre elnyújtható, kiegyensúlyozottabb fűtés biztosítható, valamint kevesebb figyelmet kell fordítani a kazán felügyeletére.

Back To Top